Fără categorie

Dobanda fixa sau variabila – diferente si asemanari intre tipurile de credite

Creditul sau imprumutul este una dintre cele mai rapide modalitati de a obtine sume mai mici sau mai mari pentru diverse proiecte sau nevoi personale. Aceasta solutie presupune, pe langa plata integrala a banilor luati de la institutia financiara aleasa, si o dobanda care poate fi ori fixa, ori variabila.

Destul de multe tipuri de imprumuturi ofera atat dobanzi fixe, dar si variabile, in functie de mai multe aspecte. Atunci cand alegi sa faci un credit, va trebui sa ai in vedere cateva lucruri esentiale care iti pot usura restituirea banilor.

In momentul in care alegi sa colaborezi cu o banca sau o institutie financiar-nebancara, iti vor fi prezentate mai multe optiuni, iar tipul de credit si dobanda aferenta sunt lucrurile carora este recomandat sa le acorzi atentie sportita.

Cum alegi tipul de dobanda pentru un credit? Afla de mai jos care sunt principalele asemanari si diferente intre acestea pentru a lua o decizie informata.

1. Dobanda fixa si variabila – definitii

La accesarea unui credit, acesta poate avea dobanda fixa sau variabila. Ca definitie, aceasta reprezinta costul care trebuie platit pentru folosirea banilor imprumutati. Astfel, institutia este compensata pentru riscul pe care si-l asuma in cazul neplatii imprumutului, dar si pentru faptul ca nu isi poate accesa fondurile care ti-au fost date pentru perioada respectiva. Ea se calculeaza in procente pe an.

In cazul dobanzii fixe, atat procentajul, cat si rata vor ramane la fel pe durata stabilita prin contract, indiferent de fluctuatiile inregistrate de Banca Nationala. 

In cazul celei variabile, se calculeaza suma datorata in functie de unul dintre indicii bancari (IRCC, ROBOR, EURIBOR, LIBOR), de moneda si de tipul creditului, careia i se adauga o marja fixa.

In functie de creditul ales, atunci cand doresti sa imprumuti bani, poti opta pentru o dobanda fixa sau una variabila.

2. Tipuri de credite cu dobanda fixa sau variabila

Exista mai multe tipuri de credite care pot fi accesate atat de persoanele fizice, cat si de firme, insa fiecare are caracteristicile sale, iar acestea depind in mare masura si de suma solicitata. Cel mai accesat credit in Romania, insa, este cel de nevoi personale.

In afara celor carora li se adreseaza (persoane sau societati), imprumuturile se pot departaja si in:

  • credite de nevoi personale;
  •  credite imobiliare;
  • leasing;
  • credite ipotecare;

Imprumuturile care pot fi cerute de firme intra intr-o categorie speciala si se pot acorda pe termen mediu sau lung, unele dintre ele fiind garantate de Stat. 

Cele mai multe imprumuturi au urmatoarele asemanari:

  • pot fi luate pe termen mediu sau lung;
  • pot fi folosite pentru diferite proiecte (pentru unele exista si limitari);
  • pot fi solicitate in diverse monede.

De cele mai multe ori, creditul in lei cu dobanda fixa sau variabila este cel mai cautat.

In ceea ce priveste diferentele dintre imprumuturi, tipul de dobanda este una dintre cele mai importante. De asemenea, destinatia banilor face distinctia intre acestea.

3. Dobanda fixa si variabila la accesarea tipului de credit ales

Fiecare tip de dobanda are avantajele sale, iar alegerea uneia dintre ele poate fi facuta in functie de urmatoarele considerente:

  • perioada de timp a imprumutului;
  • tipul de valuta in care acesta a fost solicitat;
  • conditiile de creditare impuse de institutia aleasa.

Probabil ca unul dintre cele mai simple moduri de a alege tipul de imprumut, dar si intre o dobanda fixa si una variabila, este folosirea unui simulator de credit.

Un credit cu dobanda fixa are avantajul cunoasterii tuturor detaliilor achitarii inca de la inceput, astfel ca iti poti face planuri pe termen lung cu acesta.

Unul cu dobanda variabila, insa, are avantajul de a obtine o posibila ieftinire a finantarii in conditii favorabile ale pietei financiare.

Daca te intrebi care dobanda e mai buna, un raspuns echitabil il poti primi prin folosirea unui calculator si o discutie cu un consultant financiar.

Dobanda este una dintre cele mai importante componente ale unui credit. Aceasta va avea un impact major asupra sumei restituite la final. Atunci cand alegi sa faci un imprumut, ai de ales intre diverse variante, plecand de la perioada pe care il doresti si de la motivul pentru care il ceri.

In concluzie, exista atat asemanari, cat si diferente intre diversele tipuri de imprumuturi, iar dobanda fixa sau variabila este una dintre cele mai importante aspecte atunci cand hotarasti sa semnezi un contract de credit.

Sursa foto:Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *